گلیسیرین مایع بی بو و شفافی است که در بیشتر چربی های طبیعی گیاهی و حیوانی، از جمله چربی هایی که در پوست شما هستند وجود دارد.در حال حاضر گلیسیرین بیش از 2000 کاربرد مختلف به خصوص در صنعت دارو سازی ، بهداشت و مراقبت شخصی ، مواد آرایشی و صنایع غذایی را دارا می باشد.
نام های مترادف : گلیسرول ; Glycerin ; Glycerine ;
این ماده که یک شوگر الکل( الکل قند) به حساب می آید. به صورت طبیعی (گیاهی و حیوانی) و همچنین سنتزی ( در صنایع پتروشیمی ) وجود دارد. بیش از دو قرن پیش، این ماده از واکنش اتفاقی و طی گرم نمودن روغن زیتون و سرب مونوکسید کشف گردید. گلیسیرین تجاری از محصولات طبیعی مانند روغن های گیاهی یا از طریق الکل پروپیلن ساخته شده است که در بسیاری از صابون ها و محصولات مراقبت از پوست استفاده می شود. فقط مطمئن شوید که یک گلیسیرین گیاهی را به جای یک ماده مشتق شده از مواد شیمیایی انتخاب کنید تا بیشتر از مزایای آن بهره مند گردید.
الکل سه عاملی است که به هر نسبتی در آب حل می شود ولی در اتانول و دیگر حلال های آلی به خوبی حل نمی شود. گلیسیرین در حضور گرما و مواد آبگیر آب خود را از دست داده به آلئید دود کننده با بوی بد که مخاط را به شدت آزار می دهد تبدیل می شود. ایجاد آکرولئین با این مشخصات راهی برای تشخیص گلیسرول می باشد. گلیسرول 3 گروه هیدروکسیل دارد که مسئول حلالیت در آب می باشد. گلیسرول در طبیعت بیشتر به صورت ترکیب با اسیدهای چرب است که چربی را می سازد. برای نمونه یک مولکول گلیسرول با 1 یا 3 اسید چرب مونوگلیسرید یا تری گلیسرید را می سازد. مانند روغن نباتی و …
انواع گلیسیرین به شرح زیر میباشد:
این ماده از گیاهان سرشار از چربی های تری گلیسیرید به دست می آید از روغن سبزیها و گیاهانی مانند روغن نخل، روغن هسته خرما و روغن نارگیل، تحت فشار و یا در طی واکنش با باز های قوی مانند سدیم هیدروکسید تولید میگردد. این عملیات موجب می شود تا گلیسیرین موجود، از اسیدهای چرب جدا شود و با آب مخلوط گردد. در نتیجه محصول نهایی که یک مایع بی بو و دارای طعم شیرین است حاصل می گردد.
به وسیله چربی های حیوانی طی فرآیند تولید صابون تولید میشود. هیدرولیز چربی های گیاهی و یا حیوانی با کمک سدیم هیدروکسید می تواند بیشترین حجم تولیدی گلیسرول به روش طبیعی را تولید نماید.
توسط قند عصاره نیشکر یا ذرت و همینطور پروپیلن به دست میآید.از تقطیر نفت، پروپیلن به دست می آید. در نهایت گلیسیرین نیز با اضافه کردن کلر به مولکول و سپس هیدرولیز کردن تری کلروپروپان تولید می گردد. محصول تولید شده از روش سنتزی یا مصنوعی به دلیل خلوص 99.7 درصد در کاربردهای دقیق تری به خصوص در بیوتکنولوژی و ساخت داروها استفاده می شود.
منبع اصلی گلیسیرین بافت چربی جانوران و گیاهان (روغن زیتون) است. منبع عمده تهیه گلیسیرین، تولید آن از واکنش صابونی شدن است. در فرآیند صابونی شدن، چربی با قلیا وارد واکنش شده و صابون و گلیسیرین را تولید میکند و بعد از جداسازی و تقطیر، گلیسیرین بدست میآید. گلیسیرین در چربیها به صورت ترکیب با اسید پالمتیک (اسید موجود در خرما)، اسیداستئاریک، اسید اولئیک است. گلیسیرین همچنین در زرده تخم مرغ هم وجود دارد. در مغز انسان، گلیسیرین به صورت اسید منو گلیسیریک وجود دارد.
استخراج گلیسیرین از منابع آن: شکافتن چربیها به اجزا سازندهاش در آب با سه روش انجام میگیرد: افزودن باز (قلیا) این روش سادهترین و قدیمیترین شیوه تولید صابون است. بعد از واکنش صابونی شدن، گلیسیرین به صورت محلول با آب در لایه زیرین صابون قرار میگیرد. افزودن آب آهک واکنش آب آهک با چربی، در فشار 10atm و در دمای 127 درجه سانتیگراد انجام میگیرد و گلیسیرین به صورت مخلوطی از اسیدهای چرب بدست میآید که بعدا جداسازی میشود.
درباره این سایت